Bevidst åndedrætstræning
Bevidst åndedrætstræning
I hver praksis, særligt på vores stressreducerende hormonyoga forløb, øver vi os i at trække vejret. Det kan måske lyder underligt, men mange af os har glemt hvordan vi ånder ind og ud ved lange og dybe vejrtrækninger. Vi træner det bevidste åndedræt og i at udnytte vores fulde åndedrætspotentiale. Når vi er stressede eller i vores følelsers vold ved fx vrede, smerter eller sorg, trækker vi oftest vejret meget overfladisk og får ikke indåndingsluften ned i lungespidserne, hvor vi finder den største udveksling af ilt og kuldioxid. Vi får derved ikke den optimale udveksling af ilt og CO2 og bruger samtidig ikke vejrstrækningsmuskler (diafragma og de intercostale muskler) korrekt; de kan blive stramme/slappe og ikke udføre deres påvirkning af de omkringliggende muskler og organer optimalt.
En usmidig diafragma kan forårsage rygsmerter, lændesmerter, smerter mellem skulderbladene – ribbenene, smerter i solar plexus, nakke, spændingshovedpine, hofteproblemer og give fordøjelsesudfordringer.
En god vejrtrækning er desuden med til at sænke vores stress hormoner, få nervesystemet i ro og går ind på celleniveau, da hver eneste celle i vores krop har brug for ilt til at producerer energi. Får cellen ikke tilstrækkeligt ilt – vil den gå til grunde. Ilt bruger vores mitokondrier/kraftværkerne som findes i hver en celle, til at producere energi. Derfor er et ”godt” åndedræt vigtigt for hele vores krop og generelle helbred.
Vejrtrækning ind og ud gennem næsen
På vores yoga forløb anbefaler vi altid at trække vejret ind og ud gennem næsen. Det skyldes dels, at næsen sikrer opvarmning, fugtning og rensning af vores indåndingsluft. Derudover indeholder næsen mange receptorer der har direkte forbindelse til hjernen (hippocampus = læring) (amygdala = alarmcentral) (hypotalamus/hypofyse = hormoner).Næsen er et aerodynamisk mesterværk der udover at føre ilt ind og Co2 ud, udvikler slim, dræner bihulerne og påvirker vores nervesystem.
Næseånding påvirker nemlig vores autonome nervesystem. Højre næsebor aktiverer det sympatiske nervesystem (øger aktivitet og energi) og venstre det parasympatiske (bremsen – sænker aktivitet og bidrager til ro og afspænding). En god afbalanceret vejrtrækning mellem højre og venstre næsebor er med til at skabe balance i kroppen – koordinere højre og venstre side af kroppen og højre og venstre hjernehalvdel.
Fakta omkring vores åndedræt
- Vi trækker vejret ca. 20.000 gange på et døgn
- Og ca. 12-14 gange i minuttet
- Og ca. 600 mio. i løbet af livet
- Indåndingsluften består af ca. 20% ilt – hvoraf kun ca. 4% bliver optaget
- Åndedræt gennem næsen kræver 50% mere energi at trække vejret end gennem mundens indhold